torsdag 1 december 2011

Lars-Ingvar leder ny utredning av den politiska organisationen

Lars-Ingvar Wendt, ordförande.
Den nya politiska organisationen i Älvsbyn har ifrågasatts. Nu ska den ska utredas. Ordförande i beredningen är Lars-Ingvar Wendt, folkpartiet.

- Vi ska bland annat titta lite närmare på Sandviken och Vännäs. De har liknande organisationer som Älvsbyn. Vi vill se hur deras organisationer fungerat över tid, speciellt i Sandviken där den funnits längre, berättar Wendt.

Att Wendt utsetts till ordförande är en nyhet i sig.
- Första gången på väldigt länge som inte en socialdemokrat håller i klubban, säger Wendt.

Hela organisationen ses över och uppdraget ska vara slutfört 2013.
- Vi har haft ett första möte men skyndar just nu lite långsamt. Det beror på att vi ska invänta slutförandet av beredningarna för skolan och äldreomsorgen. Vi vill se vad det arbetet leder fram till, förklarar Wendt.

tisdag 29 november 2011

Fullmäktige politiskt forum för fastighetsaffärer och flytt

Kommunfullmäktige i Älvsbyn blev på måndagen ett forum för fastighetsaffärer och flyttningsproblematik.

  • Älvsbyns Fastigheter får inte köpa resten av Sparbankshuset.
  • Den eventuella flytten av biblioteket ska utredas.
  • Däremot blev det klart att kommunen betalar 10,2 miljoner kronor till Folket Hus-föreningen för Forumfastigheten.



Men besluten togs inte utan debatt. Tvärt om. Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna har varit mycket kritiska till hur Forum-affären skötts sedan hyres- och driftsavtalet med Folkets Hus-föreningen sades upp redan 2009.
Några siffror redovisades inte förrän i oktober. De kom då i sällskap av ett förslag till fastighetsköp. Något centern inte tyckte om eftersom det saknades både investerings- och kostnadskalkyler.

Vid senaste kommunstyrelsesammanträdet presenterades siffrorna i sista stund. Avtalet med Folkets Hus löper nämligen ut vid årsskiftet.
Under måndagens kommunfullmäktige beslutades att kommunen köper Forumfastigheten för 10,2 miljoner kronor plus inventarierna för 100 000 kronor.

Oppositionen tyckte att bowlingen och biografen skulle upphandlas. Men socialdemokraterna menade att det skulle kunna stjälpa hela upphandlingen.

Styrelsen för kommunägda Älvsbyns Fastigheter hade tidigare tackat ja till ett erbjudande att köpa hela det så kallade Sparbankshuset. Men då krävdes ett ja från fullmäktige.
Sedan tidigare äger Älvsbyns Fastigheter 47 procent av fastigheten. Resten ägs av Nilssons Bygg.
Men i detta fall blev det ingen affär. Vänsterpartiet och Folkpartiet var för ett köp men resten av partierna ansåg att både kommunen och bolaget saknar pengar för ändamålet. Vid omröstningen fick de politiker som sitter i bolagets styrelse lämna salen.

Förslaget att flytta biblioteket från Fluxen till Forum ska utredas bättre. En samrådsgrupp ska bildas för att se över hur lokalerna ska användas. Ett beslut som inte minst gladde centerns gruppledare Matilda Wiklund.


tisdag 1 november 2011

Seminarieserie i Älvsbyn

I onsdags kväll, den 26 oktober, höll det föredetta kommunalrådet i Älvsbyn, Lars Hedberg en utbildning i mötesteknik på ABF i Älvsbyn. Utbildningskvällen var den fjärde i ordningen i den seminarieserie som Socialdemokraterna i Älvsbyn arrangerar under hösten. Syftet med seminariekvällarna är att skapa ett forum för politisk debatt och utveckling.

Kvällen i onsdags dominerades av en erfaren ordförandes kunskaper i mötesteknik och formalia, till skillnad från de föregående kvällarna som mer kretsat kring diskussioner även om också dessa inletts med kunniga föredragshållare. Ämnena som diskuterats på de tre första kvällarna har varit knutna till arbetarrörelsens historia och folkrörelsens tre ben, d.v.s. fackföreningsrörelsen, socialdemokratiska arbetarepartiet och bildningsrörelsen. Framöver kommer seminarierna att handla om bl.a. de politiska nivåerna, kommun, landsting och riksdag.

Socialdemokraterna fortsätter att varje onsdagskväll med undantag för höstlovsveckan, bjuda in alla som är intresserade att delta i seminarierna. Framöver kommer celebert besök från riksdagen och en hel del annat kunnigt folk att hålla föredrag och vara med och diskutera.

TEXT: LINUS SKÖLD

måndag 24 oktober 2011

Föreslår ”ungdomsgård” på Älvåkraskolan

Inger Lundberg föreslår i en motion till fullmäktige att en ungdomsgård startas i Älvåkraskolans café.
Läs motionen nedan i sin helhet.

"Folkpartiet Älvsbyliberalerna anser att ungdomarna i de yngre tonåren behöver en mötesplats för att kunna umgås på eftermiddagstid och kvällstid. En mötesplats där de kan känna sig hemma, både då livet fungerar och inte fungerar. Vi vill värna om våra ungdomar för de är vår framtid och vi är övertygade om att det kommer att löna sig i längden.

Det är olyckligt att ungdomsgården lades ner. På kvällstid har ungdomarna ingenstans att ta vägen om de inte deltar i någon sportaktivitet.

Vi tror på Älvåkraskolan som en ”ungdomsgård”. Här finns möjlighet till att utföra många olika aktiviteter och också möjlighet att samverka med skolans fritidspedagog och den nystartade kulturskolan. Självklart är det önskvärt att de olika föreningarna bereds möjlighet att i någon form medverka.

Vi föreslår att barn och fritidsutskottet skyndsamt utreder möjligheterna till att öppna en ”ungdomsgård” i caféet på Älvåkraskolan.

Älvsbyn den 12 oktober 2011

Inger Lundberg

Folkpartiet Älvsbyliberalerna"

Full sysselsättning och byggstart för Norrbotniabanan var löften från Carin Jämtin vid höstmötet i Älvsbyn

Carin Jämtin, partisekreterare, lovade att bygget av Norrbotniabanan påbörjas om socialdemokraterna vinner valet 2014. Löftet framfördes partiets höstmöte i Älvsbyn på lördagen.
- Vi lämnar hyresfadäser, reseräkningar och mediedrev bakom oss för att nu blicka framåt och ta varje tillfälle i akt att prata om innehållet i vår politik, betonade hon.


Höstmötet hade samlat ett 70-tal socialdemokrater från hela länet med distriktsstyrelse och de flesta av kommunalråden på plats. Programmet inleddes med tal av Jämtin. Efter lunch diskuterades strategiska frågor kring bland annat  utbildning och kommunikation. Information och samtal kring den pågående Närsjukvårdsutredningen stod också på agendan.

Huvudtalaren Carin Jämtin ville fokusera på tre begrepp:


1. Kunskapsbaserad ekonomi - bättre utbildning på alla nivåer, det livslånga lärandet bereds det väg för.

2. Värdeburen tillväxt - bygger på insikten att ett jämlikt samhälle är ett starkare samhälle. På den här punkten beskrivs också hur barnfattigdomen måste bekämpas och hur ett fokus på miljöfrågorna är viktigt eftersom miljöproblemen på sikt försvårar bl.a. råvaruförsörjning och arbetet befolkning vid god hälsa.

3. Sociala investeringar - det här handlar om satsningar på välfärden. Begreppet "sociala investeringar" används för att tydliggöra att satsningar på välfärd är inte bara en kostnad utan av vikt för tillväxten.

Vidare poängterade partisekreteraren att det är jobben och målet "full sysselsättning" som är den enskilt viktigaste frågan.

Hon lade också särskild vikt vid att avregleringarna ska utredas och omprövas under de närmaste åren och om-, på-, eller återregleras där det behövs.

- Jag ser med tillförsikt på framtiden! Det här känns som en färdriktning som slår borgerliga restaurangmomssänkningar och jobbskatteavdrag på fingrarna vilken dag som helst, tycker jag. Särskilt glad blir jag att avregleringarna ska utvärderas. Det finns många avregleringar som gått väldigt snett - huvudsakligen friskolereformen och privatiseringen av vården som ju har stora segregerande effekter och som läcker stora skattemedel rakt ner i kavajfickorna på aktieägarna.

Hon lovade också att Norrbotniabanan ska byggas vid en valseger 2014.

TEXT: LINUS SKÖLD OCH TONY BERGLUND

torsdag 13 oktober 2011

"Klassmorfar och klassmormor är en kraft i skolan. De har tid att lyssna på barnen"

Folkpartiets representanter i Älvsbyn här samlade under senaste valvakan.

Folkpartiet Älvsbyliberalerna månar om en god arbetssituation och studiemiljö i skolan. Genom olika kontakter, bland annat direkt med den ”Klassmorfar” organisation som företräds av Roger Kemi, i Norrbotten, så har Folkpartiet tagit del av information om ett projekt man kan göra i samarbete med Klassmorfar Sverige.

Vi finner det mycket intressant och tror att det skulle vara bra för Älvsbyns kommun. Klassmorfar (http://www.klassmorfar.se) har samarbetspartners som inbegriper arbetsförmedlingen, BRIS, plus några till.

De som vill arbeta som ”Klassmorfar/-mormor” får via arbetsförmedlingen söka till detta. Oftast rör det personer som är i slutet av sin yrkesbana, vilka arbetsförmedlingen stöttar genom att bland annat betala deras lön.

De sökande gallras noga ut och får genomgå intervjuer, samt att man gör utdrag ur polisregister m.m. för att säkerställa att personen är lämplig.

”Klassmorfar/-mormor” är en person, som har ett samhällsengagemang och känner ansvar och intresse för barnens utveckling och trygghet. ”Klassmorfar/-mormor” finns i skolan tillsammans med barnen under hela skoldagen. Är politiskt och religiöst obundna.

”Klassmorfar/-mormor” är inte lärare och konkurrerar inte heller med andra yrkeskategorier i skolan. Arbetet med Klassmorfar startade 1996 i Stockholms län. Idag finns verksamheten förutom i Skåne även i Fyrbodal & Skaraborg, Halland, Värmland, Dalarna, Södermanland, Sjuhäradsbygden, Stockholm, Storgöteborg, Örebro, Östergötland och Norrbotten.

Resultatet har varit mycket positivt. Klassmorfar har bidragit till ett bättre pedagogiskt klimat och samtidigt varit ett stort stöd och bra förebilder för barnen. Både lärare och skolledning intygar att barnen mår bättre. Detta leder till lugnare lektioner och färre incidenter av mobbing och vandalism.

Projektledare och kontaktman för Norrbotten är Roger Kemi E-post: roger.kemi@klassmorfar.se Mobil: 073-8065175

Folkpartiet Älvsbyliberalerna yrkar på:


  • att Älvsbyns kommun snarast utreder möjligheterna att införa ”Klassmorfar/-mormor” i kommunens skolor.
  • att Älvsbyns kommun, förutsatt att förutsättningarna är gynnsamma, tar erforderliga kontakter med samarbetspartners och myndigheter, för att så snart som möjligt komma igång med projektet och införa ”Klassmorfar/-mormor” verksamhet i skolorna.


För Folkpartiet Älvsbyliberalerna
Lars-Ingvar Wendt

onsdag 7 september 2011

Samverkan för grön Älvdal

Centerpartiets kretsar inom Piteå Älvdal hade en utbildning med erfarenhetsutbyte på Polar Hotell  Älvsbyn under 2-3 sep. Deltagarna blev ompysslade och bortskämda med god mat, gott fika, mycket tilltugg och trevlig personal . 
Lägg till detta en inspirerande och givande utbildning så är det förståligt att deltagarna tyckte satsningen från Distriktsstyrelsen var mycket lyckad. 

Upplägget av utbildningen är ett nytt grepp från dem, där mer lokala träffar kommer att ingå.
Värd för utbildningen var Greger Andersson, från Älvsbyn som också ingår i Distriktsstyrelsen.
Pernilla Djärv var föreläsare.

Som inspirerande kursledare hade han anlitat Pernilla Djärv, centerpartist och f.d. heltidspolitiker i Västerbotten men numera boende i Pjesker.

Hon lyckades verkligen fånga allas uppmärksamhet och tillsammans med deltagarna ge alla nya engagerande synsätt och perspektiv på den politiska verklighet vi lever i.

Totalt hade 20 förtroendevalda centerpartister avsatt tid för denna viktiga avstamp för ett fortsatt fördjupat samarbete mellan älvdalens olika kretsar från Arjeplog vid källflödet till Piteå vid älvmynningen.
...hon fångade deltagarnas uppmärksamhet.

Under utbildningen analyserade vi och dela med oss om hur våra kretsar fungerar, hur vi agerat kring valet av ny partiledarkandidat samt vilka uppgifter som kretsen och distriktet ska hantera. Vi hade även ett inslag kring hur man hanterar media.

Hur vårt arbete ska utformas fram till nästa val vävdes in under hela utbildningen med hade även en egen summering.

Ett viktigt beslut som togs under utbildningsdagarna var att våra fyra Gruppledare (Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn och Piteå) ska fördjupa sitt samarbete och att målet blir att plantera en grön centerpartistisk matta längs hela älvdalen.

TEXT: GÖRAN LUNDSTRÖM

torsdag 1 september 2011

Tankeväckande och lärande föreläsning om diskriminering av äldre

Barbro Westerholm, välkänd folkpartist och djupt engagerad i de äldres situation i dagens samhälle, vill motverka åldersdiskriminering. Vid en föreläsning inspirerade hon bland andra Inger Lundberg, fp, Älvsbyn, som är ledamot i beredningen för framtidens äldreomsorg.
Barbro Westerholm (trea från vänster) föreläste om ålderdiskriminering. Tre som inspirerades var Doris Öberg, Inger Lundberg och Jan Norberg.


Barbro Westerholm besökte Storstrand, Piteå, i måndags på inbjudan av Liberala Seniorer och höll en inspirerade, lärorik och rolig föreläsning om "ålderism".
 - Dagens pensionärer är mycket aktiva långt upp i åldrarna och har en välfylld almanacka. De vill vara behövda! Det har utredningar visat, betonade Barbro och fortsatte:
- Det är dags att göra sig av med attityden "bli av med de gamla stötarna".

Hon menade också att det är tid att döda myten att gamla inte kan lära nytt.
- Det måste bli slut på åldersdiskrimineringen. Vi blir fler äldre och många kommer att leva tills de blir 100 år!

Piteå demensförening var också där berättade om sitt projekt "Arvid" vilket var mycket intressant och givande. Ideella föreningar och eldsjälar kan och gör mycket för de äldre, något demensföreningen är ett bevis på.

Inger Lundberg, fp, Älvsbyn sitter i beredningen för framtidens äldreomsorg.
- Jag fick mycket matnyttigt att ta med mig hem, hälsar hon.

tisdag 9 augusti 2011

Vänsterpartiet bjöd på grillkväll med Seger-kock

Birger Seger, Vänsterpartiets ordförande i Älvsbyn, bjöd på grillade hamburgare, fika och t-shirts i Lomtjärnsparken under tisdagskvällen med sitt parti.

En grillkväll för alla, vare sig man är vänsterpartist eller ej.
Musikanten Janne Martinsson med gitarr bjöd på underhållning, med bland annat låtar av Cornelis Vreeswijk och Bob Dylan.



Även en tipsrunda ägde rum där priserna bestod av godis.
Kvällen avslutades med allsång. Med gitarr och munspel sjöng publiken ”I natt jag drömde”.

En trevlig afton, och trots det trista regnvädret kom ändå ett stort antal människor för att umgås, skratta, lyssna på musik och äta en nygrillad burgare.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Se fler bilder från kvällen nedan:




måndag 2 maj 2011

Socialdemokraterna i Älvsbyn valde parken framför tåget

Tobias Baudin

Socialdemokraterna i Älvsbyn tågade inte genom byn på 1 maj. Istället bjöd partiet in alla intresserade till Lomtjärnsparken för tal, aktiviteter och servering.
Huvudtalare var Tobias Baudin, vice ordförande i Kommunals förbundsstyrelse.

Baudin har nyligen flyttat från Luleå till Stockholm med sin familj vilket han tyckte kändes konstig att som ur-norrbottning säga.
- Men å andra sidan är glädjen större att få besöka Norrbotten och Älvsbyn, menade Baudin vars tal byggde på parollen om arbete, rättvisa, frihet och fred.
En hel del folk hade sökt sig till Lomtjärnsparken.

- Vi som samlats här i dag bär på hoppet om en annan framtid. En bättre värld. Vi ser möjligheter och känner lust att förändra.
Bill Nilsson.

Bill Nilsson, kommunalråd, följde samma tema i sitt tal.
- Vi är tusentals människor som på olika platser samlats under parollen jämlikhet och utveckling för att vi vill ha rättvisa.
Nilsson talade också om betydelsen av en långsiktig och bra ekonomi i kommunen.
- De senaste åren har vi lyckats bygga en stark ekonomi, menade han och påminde om överskotett på nio miljoner kronor för 2010.
- En stark ekonomi gör att vi kan bygga både Godsterminalen och den nya skolan.
Helena Öhlund

Helena Öhlund, blivande kommunalråd, gjorde en reflektion.
- När jag talade i Forum på 1 maj förra året kändes som att vi skulle göra ett bra val. Så blev det inte. Vi fick inte medborgarnas fulla förtroende, påminde Helena och berättade att paritet analyserat och tagit lärdom av valresultatet.
Nedläggningen av kommunala musikskolan var ett beslut som kostade socialdemokraterna i Älvsbyn många väljare.
- Men nu har vi återinfört den frivilliga musikundervisningen och dessutom kompletterat den med dans och teater. Att bryta upp gamla strukturer och ersätta dem med nya aktiviteter kan ibland vara bra.
Delar av publiken i Lomtjärnsparken.

Hon sade också känna stolthet över att i fullmäktige tagit beslutet om finansiering av en ny skola.
- Vi socialdemokrater och delar av vänstern värnar om en bra lärandemiljö för våra barn. När den nya skolan står klar får både lärare och elever äntligen en dräglig arbets- och lunchmiljö.
I samband med förstamajfirandet i Lomtjärnsparken så hedrades trotjänarna Sonja Berglund, 75 år, och Runo Bergkvist, 79 år, med var sin Hjalmar Branting-medalj.
Barnen gillade ponnyridning allra bäst och fördrog ridskolans aktiviteter framför politiska tal.

Fakta Tobias Baudin:
Baudin var 22 år när han började jobba som maskinist i Luleå kommun.
I 25-årsåldern fick han sitt första fackliga uppdrag som vice ordförande i sektionen i Luleå. Baudin hann även med att vara sektionsordförande innan han blev vald till ordförande i Norrbotten.
I juni 2010 valdes han till förste vice ordförande i Kommunals förbundsstyrelse.
TEXT: TONY BEERGLUND
FOTO: STERLING NILSSON
Det serverades också en och annan korv.

fredag 29 april 2011

Baudin talar i Älvsbyn

Tobias Baudin, Stockholm, Kommunals förbundsstyrelse, är socialdemokraternas förstamajtalare i Älvsbyn.
Baudin var 22 år när han börja jobba som maskinist i Luleå kommun. I 25-årsåldern fick han sitt första fackliga uppdrag som vice ordförande i sektionen i Luleå. Han hann med att vara sektionsordförande också innan han blev vald till ordförande i Norrbotten.
I juni 2010 valdes han till förste vice ordförande i Kommunals förbundsstyrelse.


Så här ser talarlistan ut i länet.



Arjeplog Olof Abrahamsson, ledarskribent NSD

Arvidsjaur Leif Pettersson, Boden, riksdagsledamot

Boden Karin Åström Överkalix, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten

Gällivare Sven Erik Bucht, riksdagsledamot

Haparanda och Tornio Fredrik Lundh Sammeli, Luleå, riksdagsledamot

Jokkmokk Kent Ögren, Jokkmokk, landstingsråd

Kalix Gertrud Åström, utredare inom jämställdhetspolitik och Hannah Bergstedt Piteå, riksdagsledamot

Kiruna Kristina Zakrisson (S) kommunalråd, Niclas Sirén (V), Tord Viklund (LO). 
Luleå Elvy Söderström, kommunalråd Örnsköldsvik och ordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland samt representant för partistyrelsen

Pajala Pär Nuder, Stockholm tidigare bl a statsråd och riksdagsledamot

Piteå Per Bardh, Stockholm vice ordförande LO

Älvsbyn Tobias Baudin, Stockholm, Kommunals förbundsstyrelse

Överkalix Maria Stenberg, Arjeplog riksdagsledamot och LO-dsitriktets ordförande

Övertorneå Fredrik Lundh Sammeli, Luleå, riksdagsledamot

tisdag 4 januari 2011

Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i riksdagens barnnätverk

Den norrbottniske riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S) blir ny vice ordförande i riksdagens tvärpolitiska barnnätverk. Han kommer i den rollen att arbeta för att Sverige arbetar mer aktivt med barnkonventionen.

Riksdagens barnnätverk har funnits sedan våren 1992 och har till syfte att föra en bred diskussion om principerna och bestämmelserna i FNs konvention om barnets rättigheter, för att säkerställa ett barnrättsperspektiv i riksdagsarbetet. Nätverket består en representant från varje parti och genom möten och seminarier tillsammans med regeringen, myndigheter och organisationer lyfts frågan om barnets rättigheter.

- Är det något som verkligen går som en röd tråd genom mitt samhällsengagemang är det kampen för barns rätt. Det känns därför särskilt roligt att kliva på detta uppdrag, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

- Sverige har varit och är fortfarande på många områden fantastiskt när det gäller arbetet med barnkonventionen. Men vi börjar tappa tempo och det ser jag allvarligt på. Det går helt enkelt för långsamt och alltför många bryr sig inte i frågan. Jag vill se fler kommuner, landsting, länstyrelser och myndigheter tävla i grenen att sätta barns bästa i främsta rummet, säger han.

Fredrik Lundh Sammeli är född och uppväxt i Korsträsk men bor numera i Luleå.